Marijina legija

Marijina legija je međunarodni katolički pokret čiji je cilj sudjelovanje i suradnja u evangelizacijskom poslanju Crkve, pri čemu posebnu pozornost članovi posvećuju marijanskoj pobožnosti. Cilj je pokreta, u okviru crkvenoga poslanja, širiti vjeru i spašavati duše. Marijinu je legiju utemeljio Frank Duff 7. rujna 1921. godine u Dublinu (Irska) s dvostrukim ciljem: ciljem duhovne obnove samih članova i širenjem Božjeg kraljevstva po Majci Božjoj. Marijina legija danas ima oko 12 milijuna članova u dvije tisuće biskupija diljem svijeta. Riječ je o laičkom pokretu koji je osnovao vjernik laik, a širi se pod crkvenim vodstvom, pa danas zajednice »Marijine legije« redovito pripadaju u župne zajednice u kojima ostvaruju laički apostolat.
Marijina legija djeluje prema svom »Priručniku«, koji je prilagodljiv svim kulturama i narodima. Radni se članovi legije sastaju i sudjeluju na radnim sastancima, te najmanje dva sata tjedno obavljaju apostolski rad i dnevno mole molitvu Legije – »Veliča« (Magnificat). Jednako tako, imaju godišnje duhovne vježbe, a u pokretu postoje i molitveni članovi koji svojim molitvama pomažu apostolat radnih članova. Na taj su način ujedinjeni molitva i djelovanje, kontemplacija i rad, što je zalog uspješnoga djelovanja.
Ime je preuzela od rimske legije – oružane postrojbe rimske vojske. No, oružje Marijine legije nisu koplja, mačevi, štitovi... nego molitva, žrtva i apostolski rad. Osnovna jedinica Marijine legije je prezidij – župna skupina vjernika koji pod vodstvom mjerodavnog župnika stoji Crkvi na raspolaganju.
Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad. Konkretno, to znači da članovi Marijine legije – u dogovoru sa župnikom – idu u kućne posjete novim župljanima, mladim bračnim parovima, roditeljima, mladim katolicima, bolesnim, starim i osamljenim osobama (kako kod kuće tako i u domovima), pohađaju zatvorenike, daju poduku, pripremaju bolesnike na primanje sakramenata i dolazak svećenika, vode dječje skupine, brinu za strance, prognanike, izbjeglice, pozivaju od praga do praga na župne priredbe, misu, misije, šire katolički tisak i letke, provode apostolat među osobama na rubu društva: ovisnicima o alkoholu i drogi, prostituciji, beskućnicima, te pružaju pomoć u župnom uredu i župnoj knjižnici.

U našoj župi okupljamo se  srijedom u 19.00 sati. Pridružite nam se!