Kustošijanci u Svetoj Zemlji

U životima pojedinaca i obitelji neki događaji, susreti ili putovanja zauzimaju posebno mjesto u uspomenama. Tako će mjesec listopad 2018. godine ostati u dugom i lijepom sjećanju vjernicima naše Župe sv. Nikole Tavelića i Župe sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica-Voltino, koji su od 16. do 23. listopada hodočastili u Svetu Zemlju. Hodočasnička skupina koja je brojila 57 hodočasnika, većinom iz Kustošije i Voltinog, krenula je u utorak navečer 16. listopada iz zagrebačke zračne luke prema Tel Avivu, u Izraelu. Župnicima Kustošije  i Voltinog  vlč.  Božidaru Tenšeku i vlč. Željku Lovriću pridružio se i fra Tomislav Glavnik, gvardijan franjevačkog samostana na Svetom Duhu, koji je tjedan dana vodio hodočašće po svetim mjestima Galileje, Judeje i Palestine.

Poslije slijetanja u Izrael hodočasnici su se autobusom zaputili prema galijeskom mjestu Tiberija, gdje su ostali dva dana. Uz obale Genezaretskog jezera pohodili su Nazaret (mjesto gdje je Isus odrastao), Kafarnaum (gdje je Isus proveo najviše vremena tijekom svojeg javnog djelovanja), Kanu Galilejsku (mjesto prvog Isusovog čuda), Tabghu, Brdo blaženstava itd., a u bližoj okolici grad Haifu i Goru Karmel.

U Kani Galilejskoj desetak bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete, što je bio posebno emotivan trenutak za njih i za sve hodočasnike. Poslije Galileje hodočašće se nastavlja prema Brdu Tabor (mjestu Isusovog preobraženja), a zatim prema Jerihonu (nastarijem gradu na svijetu) i Kumranu. Vrhunac hodočašća zasigurno je bio boravak u Jeruzalemu i posjet Bazilici Isusovog rođenja  u  Betlehemu,  te  Bazilici Isusovog groba s Golgotom u centru starog grada Jeruzalema. Šetajući Maslinskom gorom ili brdom Sinaj te židovskom, kršćanskom ili arapskom četvrti staroga grada svi su mogli doživjeti mjesta kojima je i Isus hodao dok je boravio u Jeruzalemu ili dok su ga vodili na suđenje i na Golgotu gdje je bio razapet. Kao da je svaka ulica ili svaka kuća htjela ispričati neku priču ili pokazati neku sliku iz Isusova života. Hodočašće je završilo odlaskom na Mrtvo more, a potom su se umorni ali duhovno obogaćeni hodočasnici zaputili prema izraelskoj zračnoj luci i navečer, 23. listopada sretno stigli u Zagreb.

Za naše Kustošijance ovo je hodočašće bilo posebno i po tome što su slavili svetu misu u samostanu u Jeruzalemu, gdje je živio sv. Nikola Tavelić prije mučeničke smrti, a prošli su i kroz vrata pokraj kojih je sv. Nikola podnio mučeništvo. Svima je to bio lijepi uvod u slavlje koje će se dogoditi iduće godine kada će Kustošija proslaviti 80 godina od osnutka Župe sv. Nikole Tavelića koju je dekretom od 29. lipnja 1939. godine osnovao bl. Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup.

 

Vlč. Božidar J. Tenšek, župnik