Kustošijanci hodočastili bl. Alojziju u Krašić

Osamdesetak naših župljana, od onih najmlađih do onih starijih, na čelu s našim kapelanom Markom u subotu, 6. veljače, uputili su se u Krašič, rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca. Povod tome bio je uskori blagdan Stepinčevo te prilika kako bi što bolje upoznali budućeg hrvatskog sveca i preporučili mu se u molitve. 
Dva, puna autobusa krenuli su u 15 sati iz Kustošije te se prvo uputili u rodno mjesto bl. Alojzija, u selo Brezarić pored Krašića. Tamo su naši župljani imali priliku vidjeti kuću u kojoj se blaženik rodio te čuti ponešto o njegovom životu. U sobi u kojoj je Alojzije prebivao, mogla se vidjeti njegova odjeća, krevet, knjige pa čak i njegove svjedodžbe iz srednje i osnovne škole te brojne specifičnosti iz tadašnjeg života.
Nakon okrijepe uslijedio je križni put koji je pratio Alojzijev život te je bio povezan s križnim putem Isusa Krista. Za to vrijeme, u crkvi u Krašiću, hodočasnici su imali priliku za sv. Ispovijed te dobivanje potpunog oprosta grijeha u Svetoj godini milosrđa. Uslijedila je sv. Misa na kojoj su sudjelovali i brojni hodočasnici iz Karlovačke nadbiskupije te brojni Krašićanci. U samoj crkvi, nakon sv. Mise, bila je prilika za razgledavanje znamenitosti koje su usko povezane s blaženikom poput njegovih relikvija, zavoja s ostacima krvi od zadnjeg previjanja, mjesta pored oltara gdje je blaženi Alojzije trebao biti zakopan te brojne uspomene.
Prilika za čuti još više o budućem svecu pružala se i u spomen sobi bl. Alojzija u kojoj se mogao vidjeti oltar gdje je blaženik često molio, njegov krevet te odjeća koju je nosio kao biskup.
Na kraju hodočašća, Krašićanci su organizirali druženje te okrjepu uz kobasice, kuhano vino i poznatu gibanicu. Ispunjeni i duhovno obnovljeni, u veselju s pjesmom, naši su se župljani uputili natrag u Kustošiju, svojim domovima.

Ana Pavlović

Fotografije