Proslava župnog blagdana - Tavelićevo 2015.

Vjernici naše župe proteklog su vikenda 14. i 15. studenoga proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika.
U subotu, na sam blagdan, proslava je započela odbojkaškim i nogometnim turnirima na kojima su snage odmjerili župljani koji aktivno sudjeluju u župnim aktivnostima. Nakon finala turnira i podjele pehara pobjednicima, uslijedio je vrhunac blagdana - svečano misno slavlje u 18.30 sati.
Euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju župnika vlč. Božidara Tenšeka, župnog vikara vlč. Marka Torbara te desetak svećenika iz Kustošijskog dekanata, predvodio je vlč. Zlatko Koren, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, koji je napomenuo kako se uvijek veseli kada dolazi u Kustošiju, budući da je i sam odrastao u njoj.
Vjernike je podsjetio kako uvijek valja slijediti primjer župnog, nebeskog zaštitnika, sv. Nikole Tavelića te istaknuo: „Sveti Nikola Tavelić Kustošijancima je oduvijek bio uzor, onaj kojeg valja slijediti kako bi naposljetku došli u Kraljevstvo Božje.“

Svetu misu je animirao župni mješoviti zbor. Nakon mise mladi su pripremili scenski prikaz pod naslovom „Božje remek djelo“ s ciljem da se prikaže i dokaže da je svaka osoba Božje remek djelo, ali ne na način kako mi sami sebe vidimo ili onako kako želimo da nas drugi vide, nego na način kako nas Bog vidi. Nakon scenskog prikaza mladi su se nastavili družiti u samostanu Službenica Milosrđa koje već 80 godina djeluju na području naše župe.
Nakon jutarnjih misa, u nedjelju, 15. studenoga, Caritas župe i obiteljska zajednica organizirali su druženje i okrjepu za sve župljane, a proslava blagdana završila je večernjim euharistijskim slavljem i zahvalnim klanjanjem pred Presvetim, koje je predvodio vlč. Odilon Gbènoukpo Singbo, župni vikar Župe sv. Marka Križevčanina. 
Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevnica u kojoj su misna slavlja predvodili vlč. Ivan Valentić, bivši župni vikar u Kustošiji, a trenutno povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, fra Nikola Šantek, odgojitelj bogoslova na Svetom Duhu, te preč. Vlado Razum, duhovnik zagrebačke bogoslovije.

Antonija Iva Stipić

Fotografije