Naši župljani na 11. animatorskom ljetu na Malom Lošinju

Dvoje naših, mladih župljana, Ana Pavlović i Filip Šešek, ovo su ljeto tjedan dana proveli u Domu sv. Martina na  Malom Lošinju gdje se održavalo animatorsko ljeto. Po dvoje mladih iz župa Zagrebačke nadbiskupije tih dana prolaze zanimljiv program, razmišljaju o važnosti crkvenog zajedništva, animatorstvu te kako svoje talente staviti u službu zajednice.

Naša dugogodišnja članica zbora mladih Plam, Ana, objasnila je kako su mladi animatori provodili dane te koji je dan za nju donio posebne plodove: „Mladi animatori svaki su dan slavili sv. Misu,  imali radionice o tome tko je to zapravo animator i kako postati boljim, kako privući mlade u župne zajednice i kako postići da kateheza odjekne. Na mene je najviše djelovao četvrtak,  dan koji je posvećen potpunom predanju Bogu, dan šutnje. Taj dan sam doživjela poseban blagoslov.“

Uz svakidašnje druženje, međusobne razgovore, molitve mladi izgrađuju svoju vjeru i produbljuju svoj odnos s Bogom. Upoznaju se s različitim načinima pastoralnog rada s mladima te se stvara veća povezanost između župa i Ureda za pastoral mladih kako bi se lakše i kvalitetnije ostvarili budući projekti.

Naš aktivni ministrant Filip rekao je kako je krenuo na animatorsko ljeto bez očekivanja, a na kraju se vratio bogatiji nego što je mogao i  zamisliti. Sve radionice, kateheze te razmišljanja mladih imali su jednu nit vodilju, ističe Filip: „...a sva ta naša razmišljanja sveli smo pod geslo ovog animatorskog ljeta - Dani u kojima ne  učinimo ništa za druge već samo za se, to su izgubljeni dani (bl. Ivan Merz).'' Zatim nastavlja: „Kako se bližio kraj tjedna, pomalo je bilo jasnije tko je to zapravo animator, bila je jasnija njegova služba i njegovo mjesto koje zauzima u svojoj župi. Istina, bili smo jako žalosni što smo se sada trebali oprostiti jedni od drugih, no radost i smijeh opet su sve nadjačali. I eto nas sada opet u našoj župi. Spremni da započnemo pomagati ostalim župnim animatorima kako bi poticali i dalje projekte  u  župi  i  tako  radili  sve  na  veću  slavu  Božju,  jer  ipak  besplatno primismo, pa zato i besplatno dajemo!“

Ana i Filip zasigurno će puno obogatiti našu župnu zajednicu kao i ostalih dvjestotinjak mladih animatora te bogoslova i svećenika na čelu s povjerenikom Budinšćakom koji su ove godine sudjelovali u programu 11. animatorskog ljeta na Malom Lošinju.