„Obitelj - nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se u nedjelju, 19. travnja 2015. godine u svetištu Majke Božje Trsatske. Okupilo se oko 10 000 vjernika iz cijele Hrvatske koji su došli slaviti obitelj, Gospodina te čvrstu vjeru. „Obitelj - nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“ je bilo geslo odnosno misao vodilja ovoga susreta. Iz naše župe na susret je krenulo petnaest obitelji odnosno pedesetak vjernika, a s njima je pošao i župnik Božidar Tenšek.

Prije samog svečanog, misnog slavlja održan je program tijekom kojega su obitelji iz raznih nadbiskupija imale svjedočanstva, a zatim je riječ dobrodošlice uputio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom te s tolikim brojem hrvatskih nadbiskupa i biskupa, pomoćnim banjalučkim biskupom Markom Semrenom kao i s više od dvjesto svećenika. Riječ pozdrava uputio je i nuncij D'Errico koji je u ovoj prigodi pročitao pismo i pozdrav koje je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću uputio papa Franjo. Na samome početku euharistijskog slavlja kardinal Bozanić istaknuo je kako „Molimo danas za sve naše obitelji. Drage hrvatske katoličke obitelji: želimo vam zahvaliti za svakodnevno svjedočenje koje pružate hrvatskom društvu i svijetu svojom vjernošću, svojom vjerom, nadom i ljubavlju, jer su brak i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Želimo vas ohrabriti u izazovima i kušnjama vašeg obiteljskog života“. Propovijed u misnom slavlju govorio je krčki biskup u miru Valter Župan koji je istaknuo kako našim obitelji uzor mora biti Sveta obitelj. Nadalje, rekao je kako je vrlo bitna zajednička obiteljska molitva: „Slušanjem evanđelja i molitvom možemo mnogo uznapredovati u razumijevanju onoga što je Isus upravo u svojoj obitelji radom i poslušnošću pokazao kao najvrijednije, istinski ljudsko i apsolutno moguće. To nije fantazija. To se postiže ako obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Trudite se sudjelovanjem na nedjeljnoj misi i u obiteljskim zajednicama napredovati u poznavanju evanđelja, u poznavanju Isusa Krista.“

Nakon svečanog misnog slavlja koje je uveličano pjesmom te ispunjeno zajedništvom i veseljem naši župljani su prošetali glavnom riječkom ulicom Korzom, obišli grad te se prepuni blagoslova vratili svojoj župi i svojim domovima.