Molitveni hod sa Stepincem

Molitvena inicijativa, zamišljena kao hod s moćnikom bl. Alojzija Stepinca, u ponedjeljak, 27. travnja zastala je u Župi sv. Nikole Tavelića u Kustošiji, župi koju je sam Stepinac osnovao 1939. godine.
Mladi su se u subotu, 25. travnja, okupili kako bi dočekali relikvijar sa Stepinčevim moćima pa u zajedničkoj molitvi krunice prvi uputili svoje molitve i molili za zagovor bl. Alojzija Stepinca.
Relikvijar je, 27. travnja, u ponedjeljak ujutro, svečano unesen u crkvu, stoga su vjernici tijekom cijelog dana mogli častiti relikviju te u sabranosti uputiti svoje molitve. Prije večernje mise župljani su izmolili pobožnost bl. Alojziju Stepincu. Večernje misno slavlje, na kojem se okupilo mnoštvo vjernika, predvodio je župnik vlč. Božidar Tenšek, koji je podsjetio vjernike  kako je najbolji uzor današnjem čovjeku dobar i vjerni pastir, poput bl. Alojzija koji je uvijek štitio i branio svoj narod i svoju vjeru.
Alojziju Stepincu, nastavio je župnik, možemo uzvratiti pobožnošću, molitvom, zahvalnošću, ali i odlučnošću da živimo po Deset Božjih zapovijedi. „Bit ćemo najbolji sljedbenici bl. Alojzija ako u svoje domove i obitelji unesemo molitvu - zajedničku i obiteljsku molitvu“, zaključio je župnik Tenšek.
Euharistijsko slavlje, koje je pjesmom animirao Župni mješoviti pjevački zbor, završilo je zajedničkom Molitvom za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, a nakon mise vjernici su imali priliku pokloniti se i poljubiti relikvijar s moćima.

Relikvijar, koji su Kustošijanci imali priliku častiti inače je pohranjen u Riznici zagrebačke katedrale, a prigodom priprema za h od po župama Zagrebačke nadbiskupije on je obnovljen i u središte križa, u ovalni ostenzorij, postavljen je dio Blaženikove kosti - relikvija bl. Alojzija Stepinca s natpisom: EX OSSIBUS/B. ALOYSII STEPINAC/EP. MART.

Nadbiskup Stepinac o tada bl. Nikoli Taveliću, 29. rujna 1940.
Nije jamačno bez Božje providnosti tako lijepo rašireno štovanje našega bl. Nikole u cijelom narodu. To je veoma utješna pojava, jer štovanje ovoga divnog mučenika, jednoga od najboljih sinova našega naroda, može i mora samo ojačati i učvrstiti svetu vjeru među nama, Hrvatima. Ako ikada, a to ljetos moramo nastojati, da se to štovanje što više proširi u našem narodu, napose pak u našoj nadbiskupiji. Kod nas je njegov kip ili slika postavljena već u 259 crkava, a njegov se oltar nalazi u četiri crkve. Tri su kapelice i jedna crkva podignute kod nas njemu u čast. Župa u zagrebačkom predgrađu, u Kustošiji, posvećena je njemu, i nadam se, da ćemo ondje doskora početi s gradnjom njegove župne crkve. Malih je sličica s molitvama za kanonizaciju našega blaženika raspačano u našoj nadbiskupiji blizu 100.000. Sve su to živi i snažni dokazi, kako je štovanje bl. Nikole prodrlo u dušu našega naroda i uhvatilo ondje duboka korijena. (…)

Antonija Iva Stipić

Više o relikvijaru