Gostovanje župnog mješovitog pjevačkog zbora u Splitu

Župni mješoviti pjevački zbor crkve sv. Nikole Tavelića gostovao je u nedjelju, 29.09.2013. u Splitu, u crkvi sv. Frane na Obali, gdje je pjevao na sv. misi i iza toga održao prigodni koncert duhovne glazbe.

Na put prema Splitu krenuli smo u subotu, 28.9. u jutro, a na odredište stigli u ranim popodnevnim satima. Smještaj je bio pripremljen u Oazi sv. Marije Krucifikse, tj. u novouređenom samostanu časnih sestara Službenica milosrđa (Ančela), u mjestu Kamen, na istočnoj periferiji Splita.

Subotnje popodne, (nakon održane probe zbora), iskorišteno je za razgled povijesne jezgre Splita, uz vodstvo Adama Vidovića, člana zbora. Oni najhrabriji iskoristili su vrijeme nakon razgleda za kupanje na Bačvicama, a oni manje hrabri uzeli su predah za stolom nekog od brojnih kafića unutar stare jezgre ili na samoj rivi.

Drugi dan, u nedjelju prije podne, organiziran je posjet Galeriji Meštrović. Izložene skulpture, crteži, slike i arhitektonski nacrti ovog svjetski poznatog i jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara i umjetnika nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

I konačno - nedjelja poslije podne, crkva sv. Frane na Obali; 19 sati, večernja sv. misa. Svetu misu predvodio je fra Žarko Relota, župnik, a pjevao je naš župni mješoviti zbor. Odmah nakon sv. mise zbor je, pod ravnanjem voditeljice Bosiljke Pavlović i uz pratnju naše orguljašice Terezije Babić, održao prigodni koncert duhovne glazbe za okupljene župljane, goste Splita i ljubitelje zborske pjesme.

Na kraju koncerta prisutni su dugačkim pljeskom  pozdravili izvođače, nagradivši ih time za kvalitetnu izvedbu, glazbeni ugođaj i  produbljivanje zajedništva i međusobnog povjerenja. Na tom tragu bile su i završne riječi fra Žarka Relote, koji je u šali rekao da „...nije čest slučaj da Splićani plješću Zagrepčanima usred Splita...“, ali i sasvim ozbiljno poželio da naš zbor  u nekoj drugoj prilici ponovi svoje gostovanje. Istaknuo je da i u njegovoj župnoj crkvi djeluje župni zbor, koji poput našega, ima bogatu povijest. Odmah se rodila ideja o uzvratnom gostovanju; bilo bi lijepo ugostiti ih u Kustošiji.

U tri sata ujutro naš župni zbor crkve sv. Nikole Tavelića vratio se u Zagreb, ispunjen ugodnim dojmovima i zadovoljan zbog još jednog uspješnog gostovanja i doživljenih lijepih trenutaka uz pjesmu, zabavu i druženje.

Zdravko Masnjak

Fotografije