Škola zajedništva na Žumberku 2013.

Dvadesetak mladih naše župe predvođeni duhovnikom vlč. Ivanom Valentićem te trima animatorima i ove su godine, od 1. do 7. srpnja sudjelovali na ljetnom kampu „Škola zajedništva“ u Caritasovu domu u Kalju. Program kampa se, kao i prošle godine, temeljio na četirima glavnim uporištima: ljudske vrijednosti, kreativni rad, igra i rast u katoličkoj duhovnosti. Dan bi započeo jutarnjom molitvom i razgibavanjem, a nastavio se radom u kampu. Kako bi kuća u kojoj sudionici kampa borave bila uvijek čista pobrinule su se djevojke, dok je zadatak mladića bio obnoviti Caritasov dom, obojiti klupe, počistiti župnu crkvu sv. Mihaela, ali i pomagati mještanima Kalja pri slaganju drva za ogrjev. Za vrijeme kreativnih radionica mladi su izrađivali krunice i križeve koji će se najesen prodavati, a sav novac od prodaje darovat će se jednoj obitelji iz župe. Ne smiju se zaboraviti ni sportske aktivnosti koje su također bile sastavni dio svakodnevice kampa – društvene igre, turniri u odbojci, nogometu i stolnom tenisu.

„Otvorite svoje srce Bogu, pustite da vas Krist iznenadi!“

Zasigurno najbitnije uporište i odraz onoga na čemu se ovaj kamp temelji jest duhovni program. Mladi su u grupama zajednički promišljali o Evanđelju koje je bilo pripremljeno baš za taj dan te ga pokušali aktualizirati i primijeniti na sebe i svoj život. Papa u miru Benedikt XVI. rekao je: „Otvorite svoje srce Bogu, pustite da vas Krist iznenadi!“. Duhovni plodovi kampa očituju se upravo u tim riječima jer su se mladi kroz svakodnevna klanjanja pred Presvetim, svete mise, šutnju i molitvu otvorili Kristu i dopustili da ih vodi, da im progovara, da ih iznenadi. Raspoloženje koje se osjećalo posljednjeg dana kampa, mladi su ponijeli svojim domovima. „Naučili smo služiti i Boga na prvo mjesto stavljati!“ stihovi su himne koju su sudionici sami napisali i uglazbili. Oni bi ih trebali uvijek sjećati na ono što su u ovih tjedan dana doživjeli i spoznali, ali i biti poticaj kako živjeti, davati se za drugoga i graditi odnos s Bogom i svojim bližnjima.

Organizatori se nadaju širim razmjerima kampa dogodine, te pozivaju i ostale mlade iz drugih župa Zagrebačke nadbiskupije na uključenost, jednostavno poručujući da su ovih sedam dana cjelokupnog rasta mladog čovjeka kroz molitvu, rad, igru i zajedništvo neprocjenjiva avantura s Bogom.

Martina Gelo

Fotografije