Kardinal s mladima u katedrali

foto by: Siniša Kanižaj

Biste li i vi htjeli vidjeti Isusa?
Nekoliko stotina mladih i ove se, 5. korizmene nedjelje, okupilo na liturgiji u zagrebačkoj katedrali u sklopu inicijative Papinskog vijeća za novu evangelizaciju pod nazivom „Misije u gradovima“. Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, dok su ovaj put za animaciju bili zaduženi mladi Katedralnog arhiđakonata te Salezijanska mladež.

Budi voljan umrijeti za ljubav
„Upoznati Isusa ne možeš ni po zadanim pravilima, danim normama, niti po propisanim zakonima. Isusa moraš prihvatiti, uzeti svoj križ po uzoru na Njega, ljubiti kao što je On ljubio.“, poručio je Kardinal mladima na početku svoje kateheze. Naglasio je kako Isus za svakoga od nas ima neki plan te da uvijek toj Božjoj providnosti moramo vjerovati. Takvi se planovi očituju u našim životnim putovima. Za neke je to bračni život, a za neke je to svećenički ili čak redovnički put na koji nas Isus poziva. Također, kazao je mladima da ma kakav god to put bio, moraju mu se odazvati, biti otvoreni za milost Božju te biti spremni i voljni umrijeti za ljubav ako je potrebno, baš kao što je i Isus svoj život položio za nas.

Zahvala za Kardinalovu zauzetost oko mladih
Mladi su Salezijanci zahvalnim govorom te uručenjem prigodnog poklona Kardinalu, u ime svih okupljenih iskazali zahvalnost za zauzetost i brigu oko mladih vjernika. Nakon misnog slavlja, mladi su se okupili kod groba bl. Alojzija Stepinca te zajedno molili za njegov zagovor. Druženje je, kao i svake nedjelje do sada, nastavljeno ispred katedrale gdje su se mladi iz pojedinih župa fotografirali s Kardinalom.

„Nijedan čovjek nije pusti otok u beskrajnom oceanu postojanja“
Ovakvi su susreti Kardinala s mladima Zagrebačke nadbiskupije hvalevrijedna inicijativa važna iz dvaju razloga. U društvu koje ne poznaje autoritete, govori o pogrešnim idealima, relativizira i banalizira čovjeka kao Božje stvorenje, mladima je prijeko potrebna zauzetost i zanimanje njihovih pastira. Zanimanje za njihov duhovni rast, njihovo duhovno zvanje, način na koji žive i svjedoče svoju vjeru, ključni su faktori za stvaranje jedinstvene zajednice koju samo Katolička crkva može ponuditi mladom čovjeku. Ta nas zajednica dovodi do druge važnosti ovakvih susreta. Nijedan čovjek nije pusti otok u beskrajnom oceanu postojanja, to je jasno još od prvih redaka Svetog Pisma. Čovjeku nije dobro da bude sam. No mi kršćani to vrlo dobro znamo, stoga već više od 2000 godina živim s tom spoznajom. Iako se u posljednje vrijeme nije zahvalno zvati kršćaninom, nemojmo se obeshrabriti. Poruka večerašnjeg susreta, a i svakog susreta do sada jest da Božju Riječ donosimo u svoje obitelji, među svoje prijatelje, u školu, fakultet, na radno mjesto. Neka se svaka nedjeljna slika zajedništva, slika naših pastira, slika velike Božje ljubavi prema nama, duboko ureže u sjećanje svakog vjernika, onoga koji je spreman u poznati Isusa i slijediti Njegov put.

Davor Trbušić