Proslava župnog blagdana 2017.

Blagdan sv. Nikole Tavelića, zaštitnika naše župe, prigodno je proslavljen i ove godine. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje na sam blagdan, 14. studenog, predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Petar Palić. Pred više stotina okupljenih vjernika i hodočasnika, preč. Palić je na početku svoje homilije podsjetio na riječi pape Franje s početka ove godine kako su danas mnogi kršćani blaženi, jer su progonjeni, mučeni, zatvoreni; mnogi su u zatočeništvu, samo zbog toga jer nose križić oko vrata i ispovijedaju Isusa Krista. U nastavku homilije je istaknuo kako često svoje kršćanstvo svodimo na pokoju molitvu (a može se izgovarati molitvu, a da se ne moli - onako iz običaja), i na neke geste - kao što je znak križa, a da pritom nismo svjesni onoga što činimo. Ponekad svoje kršćanstvo razumijemo kao jelovnik: biram ono što mi odgovara, što mi se čini prihvatljivim. A sv. Nikola Tavelić i toliki naši suvremeni mučenici nam svjedoče da je kršćanstvo stvarnost, ozbiljna i radosna, jer kad netko nešto shvaća i živi ozbiljno, onda osjeća i radost toga svoga izbora – poručio je vjernicima preč. Palić. Na kraju svoje homilije kazao je kako smo svi mi danas u ovoj crkvi, jer želimo u zajedništvu živjeti svoju vjeru, jer smo Božji narod. Ali, vjera počinje kad izađemo kroz ova crkvena vrata, jer vjera je moj život, moj način na koji ljubim, način na koji pomažem i dijelim novac potrebnima, moj način na koji odgajam svoju djecu, moj način na koji se odnosim prema drugima, pokušavajući u licu brata čovjeka vidjeti samoga Gospodina – zaključio je preč. Palić, zazivajući zagovor sv. Nikole Tavelića da nam pomogne postati kršćanima koji se ne boje svjedočiti svoju vjeru ponizno, pred drugima, svjedočeći im o ljepoti iskustva spasenja, koje nam je darovano.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Božidara J. Tenšeka i župnog vikara vlč. Marka Torbara, bila su dvanestorica svećenika, među kojima i bivši kustošijanski župnik, danas kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj te kustošijanski mladomisnik, danas župnik Župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren.

Proslavi župnog blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava tijekom koje su euharistijska slavlja predvodili preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, vlč. Dražen Karačić, župnik Župe Srca Isusova u Karlovcu te mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Drugi dan trodnevnice, nakon večernje svete mise, održan je glazbeno-molitveni program u izvedbi projekta TEHILLIM (heb. „pjesme koje se mole“) koji se može pogledati ovdje.

Fotografije